Het Atkins dieet


Het Atkins dieet kan een blijvende oplossing zijn voor mensen die te kampen hebben met overgewicht. Een “regulier” dieet kan vaak wel een korte termijn oplossing bieden, maar iedereen die wel eens heeft gelijnd kent ongetwijfeld het “jojo effect”.

Volgens Dr. Robert Atkins, worden de meeste mensen met overgewicht te zwaar door een probleem hyper insulinisme, een verhoogd insuline niveau in het bloed.
Wanneer je een maaltijd met een hoog gehalte aan koolhydraten eet, wordt de insuline productie gestimuleerd door het verhoogde bloedsuiker gehalte. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de lichaamscellen de bloedsuiker kunnen gebruiken. Een bijwerking van insuline is dat het ook zorgt dat vet wordt opgeslagen. Tevens stimuleert je hersenen om honger signalen te produceren.

Wanneer je de koolhydraten beperkt, zakt het insuline peil en stijgt het glucagon peil. Glucagon is een hormoon dat zorgt dat lichaamsvet wordt verbrand en dat cholesterol wordt verwijderd waar het is opgeslagen in de slagaderen.

Het Atkins dieet is hierop gebaseerd. Het afvallen in het Atkins dieet verloopt in 3 fasen

Belangrijk: Door de samenstelling van het dieet krijgt men op de lange termijn te weinig
Vitamine B en Vezels binnen.

Atkins dieet Fase 1:

Tijdens de eerste 14 dagen van het Atkins Dieet volg je het introductie dieet. Het doel van deze eerste fase van het Atkins dieet is je verbranding, die nu nog loopt op koolhydraten, om te zetten naar het gebruiken van vetten voor energie. Verder je lichaam helemaal schoon te maken van slechte koolhydraten en de lekkere en zoete trek te laten verdwijnen. Daarom is het noodzakelijk in deze fase niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag te eten. Je lichaam zal dan na een paar dagen automatisch vetten gaan verbranden. De 20 gram koolhydraten die je in deze periode van het Atkins dieet per dag eet, komen van groenten en salades. Verder moet je, om de afvalstoffen af te voeren, steeds meer water gaan drinken tot je op minstens 2 liter per dag zit.

Atkins dieet Fase 2:

De bedoeling van dit deel van het Atkins dieet is gewicht te blijven verliezen en daarbij langzaam de

 

hoeveelheid koolhydraten op te voeren per week, zo zal je je Kritische Koolhydraten Niveau (KKN) ontdekken. Je KKN is het hoeveelheid koolhydraten dat je per dag kunt eten, terwijl je nog steeds elke week gewicht verliest.

Atkins dieet Fase 3:

Voeg nog meer koolhydraten toe tot je niet meer dan een halve kilo gewicht per week verliest. Hoe dichter je bij je streef gewicht komt, hoe meer varianten je eens kunt proberen. Het Atkins dieet verandert hierna in een levenswijze. Je moet je blijvend aan de regels houden voor permanent gewichtsverlies.

 

Hier vind je: Atkins Dieet recepten


One response to “Het Atkins dieet”

  1. ik ben 6 kilo afgevallen met atkins
    maar ineens kom ik 1 kilo aan hou me volstrekt aan het dieet
    graag een reactie hoe dat kan
    gr mwc kwant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *