Feit of fabel: Vitamine D helpt bij afvallen


Er wordt tegenwoordig veel gezegd en geschreven over gezondheid en het bereiken van een gezond gewicht. Het is belangrijk om voor jezelf de feiten en fabels van elkaar te kunnen scheiden. In deze blog gaan we dieper in op een onderwerp waar het internet vol van staat. Is het een feit of een fabel dat vitamine D helpt bij afvallen?

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt ook wel de ‘zon vitamine’ genoemd. Het overgrote deel van de vitamine D behoefte is uit zonlicht (vitamine D3) te halen. Het is ook mogelijk om je vitamine D gehalte te verbeteren door het eten van vette vis, vlees en eieren (vitamine D2).

Vitamine D zorgt voor een betere immuniteit en een goede werking van de spieren en botten. Voor een groot deel wordt deze vitamine door je eigen lichaam aangemaakt.  Door langdurige blootstelling aan zonlicht kunnen receptoren in de huid vitamine D aanmaken. Receptoren (ook wel lichamelijke sensoren genoemd) nemen wisselende omstandigheden van de buitenwereld waar. Deze waarneming wordt door het lichaam automatisch in een actie omgezet. In het geval van blootstelling aan zonlicht is de actie het aanmaken van vitamine D.

 

De 2 meest voorkomende oorzaken voor een vitamine D tekort

In een groot deel van de wereld is het aantal zonuren per jaar beperkt. Nederland hoort ook bij deze groep. In deze landen is door het gebrek aan zonuren de kans groter op een tekort aan Vitamine D.

Wanneer de zon in Nederland wel aanwezig is en op volle kracht schijnt, is het smeren van zonnebrandcrème een gewoonte geworden. Het smeren van zonnebrandcrème wordt gedaan om een verbrande huid te voorkomen. In 2013/2014 is door Deense wetenschappers het verband tussen de dikte van de laag zonnebrandcrème en de natuurlijke aanmaak van vitamine D onderzocht. De wetenschappers concludeerden dat hoe dunner de laag zonnebrandcrème was hoe meer vitamine D er in het bloed van de proefpersonen zat.

Een andere oorzaak van een toenemend tekort aan vitamine D is dat we in de loop der jaren steeds meer en langer binnen zijn gaan werken. Vroeger toen men nog veel buiten werkte was een tekort aan vitamine D nog geen veelbesproken onderwerp.

 

Gevolgen van tekort aan vitamine D

Hoe minder men buiten komt, hoe minder de huid aan het werk wordt gezet om natuurlijke vitamine D aan te maken. Daarnaast hebben mensen met een allergie voor melkproducten en vegetariërs een vergrote kans op een tekort aan vitamine D. Onderstaand vind je een opsomming van een aantal symptomen van een tekort aan vitamine D.

  • Verzwakking van de spierfuncties.
  • Constant tekort aan energie.
  • Bloedend tandvlees.
  • Breekbare botten.
  • Hyperventilatie

 

Onderzoek naar vitamine D

We weten nu wat vitamine D is, hoe het wordt aangemaakt en wat veel voorkomende oorzaken en gevolgen zijn van een tekort aan vitamine D. Maar wat is nu de relatie tussen vitamine D en het verliezen van kilo’s? De universiteit van Milaan heeft hier onderzoek naar gedaan. In dit onderzoek was er een testgroep en een controlegroep. Beide groepen bestonden uit proefpersonen met een tekort aan vitamine D en allebei de groepen volgden tijdens deze onderzoeksperiode een speciaal dieet. Het enige verschil tussen de test -en controlegroep was dat de testgroep extra vitamine-D supplementen in moesten nemen. Uiteindelijk bleek dat de testgroep sneller gewicht verloor dan de controlegroep.

De University of Minnesota heeft eenzelfde soort onderzoek uitgevoerd onder 38 zwaarlijvigen. In dit onderzoek ontdekten de wetenschappers een verband tussen een grotere hoeveelheid vitamine D en vetverlies rondom de buik. Echter, is er nog wel meer onderzoek nodig aangezien het uiteindelijk niet duidelijk is geworden of een tekort aan vitamine D obesitas veroorzaakt, of dat obesitas een tekort aan vitamine D veroorzaakt.

 

In de afgelopen jaren zijn veel onderzoeken uitgevoerd om het verband te leggen tussen gewichtsverlies en vitamine D. De specifieke conclusies willen per onderzoek nog wel eens wisselen. Echter, ziet een groot deel van de onderzoeken een verband bij mensen met een tekort aan vitamine D, het slikken van supplementen en het stimuleren van gewichtsverlies. Feit is dat mensen die niet genoeg buiten komen en een ongezonde levensstijl hebben over het algemeen een tekort aan vitamine D hebben. Fabel is echter dat bij iedereen het slikken van vitamine D-supplementen gewichtsverlies stimuleert. Conclusie is dus dat vitamine D in veel gevallen niet helpt bij afvallen en dus als een fabel kan worden bestempeld.

Bron:http://roter.nl/

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *