Home » Gezondheid » Gezond 3 keer duurder dan ongezond

Gezond 3 keer duurder dan ongezond

Een gezond voedingspatroon blijkt in grote mate afhankelijk van prijs van gezond eten. Dit blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië gepubliceerd op Plos One.

In de UK blijkt gezond voedsel gemiddeld 3 keer zo duur te zijn als ongezond voedsel. 1000 kcalorieën uit ongezond voedsel kosten gemiddeld €3,18. Evenveel calorieën uit gezond voedsel kosten €9,51. Gevraagd naar het belang van prijs bij het kopen van voedsel zegt 39% van de ondervraagden dat dat het allerbelangrijkste punt is. Slechts 9% geeft aan dat gezondheid het belangrijkste is bij het kopen van voedsel. In totaal staat “prijs” als criterium in de top 5 bij 91% ten opzichte van gezondheid dat slecht bij 49% in de top 5 staat.

Kosten gezond dieet in Nederland

Na analyse van de cijfers van de afgelopen 12 jaar komen de onderzoekers ook tot de conclusie dat het prijsverschil tussen gezonde en ongezonde voeding de afgelopen jaren groter is geworden. Het voedingscentrum heeft op basis van cijfers van het CBS al eens geconcludeerd dat bij ons de prijzen van gezonde voeding gemiddeld 20% zijn gestegen terwijl de prijs van ongezonde producten enigszins gedaald is. Toch ziet het Voedingscentrum en het Nibud nog geen grote problemen. Een gezond dieet zou in Nederland per dag ongeveer €5,62 voor vrouwen en €6,09 voor mannen kosten (Bron PDF)

Goedkope gezonde recepten

In Engeland is Jamie Oliver een van de bekende personen die zich inzetten voor gezond eten tegen een normale prijs. Jamie heeft hier het boek “Bespaar met Jamie” over uitgebracht. Elk recept in dit kookboek is goedkoper dan de gemiddelde afhaalmaaltijd. Het boek bevat  120 lekkere low budget recepten die stuk voor stuk zijn de moeite waard zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*