Gezond Afvallen voor Ouderen


Als ouderen een dieet volgen, heeft dit vaak ook invloed op hun botdichtheid en spiermassa. Deze nemen vaak af. Dit ongewenste bot- en spierverlies kan mobiliteitsproblemen veroorzaken en kan het risico op letsel verhogen als iemand valt.

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat een dieet met veel eiwitten en weinig calorieën ouderen helpen meer gewicht te verliezen, terwijl ze spiermassa behouden en hun botdichtheid verbeteren.
De onderzoekers selecteerden willekeurig 96 volwassenen ouder dan 65 jaar en verdeelden hen in twee groepen. De eerste groep volgende een 6 maanden lang caloriearm maaltijdplan dat ook veel eiwitten bevatte: meer dan 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. De andere groep een gewichtsbehoudplan met 0,8 g eiwit per kg lichaamsgewicht.

Hoog eiwitgehalte en caloriearm

De ouderen in de eiwitrijke, caloriearme dieetgroep (groep 1) bleken het meeste gewicht te zijn verloren en, des te opvallender, hun spiermassa bleef gehandhaafd. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers in groep 1  hun bot kwaliteit verbeterden en 0,75 punten verdienden op hun Health Aging Index-scores. Ze verloren met name gewicht op de buik, heupen, dijen en bips wat het risico op bepaalde medische aandoeningen, waaronder diabetes en beroerte, kan verminderen.

Ouderen en voeding

Ouderen hebben behoefte aan specifieke voeding en moeten hun eetgewoonten in de loop der jaren daarop aanpassen. Spiermassa neemt af als een natuurlijk onderdeel van veroudering en het lichaam verbrandt calorieën niet in hetzelfde tempo als tijdens hun jongere jaren. Goede voedingsmiddelen zijn fruit, groenten, granen, mager vlees, zeevruchten, gevogelte, eieren, peulvruchten en magere zuivel. Portiegrootte in de gaten houden is ook van belang om te voorkomen dat er teveel wordt gegeten wat er latere leeftijd weer lastig kwijt te raken is.

 

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *