Home » Gezondheid » Groenterijk dieet helpt bloeddruk verlagen
Groenterijk Dieet

Groenterijk dieet helpt bloeddruk verlagen

Een groenterijk dieet kan wellicht helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Dit is goed nieuw want een een lagere bloeddruk reduceert de kans op een hartaanval.

Onderzoekers van het Imperial College in London hebben een studie uitgevoerd op 4680 mensen in de leeftijd van 40-59 jaar. Van de onderzochten personen bleken vooral de gebruikers van eeen groenterijk dieet een gemiddeld lagere bloeddruk te hebben dan vergelijkbare personen die een normaal westers dieet volgen.

Belinda Linden, de medische woordvoerder van de British Heart Foundation zegt dat ook andere onderzoeken hebben aangetoond dat bloeddruk kan worden beïnvloed voor een meer vegetarisch dieet. Ondanks dat onderzoekers geen verband hebben gevonden tussen (veel) vlees consumptie en hoge bloeddruk geeft Linden aan ‘Groenten bevatten minder zout en meer antioxidanten, hebben minder calorieën, meer vezels en helpen bij het controleren van diabetes. De onderzoekers bevelen daarom een dieet aan met veel plantaardige producten als onderdeel van een gezonde levensstijl om hoge bloeddruk en andere daaraan verwante chronische ziekten.

Naast deze voordelen blijken ook de eiwitten in groenten en aantal voordelen te hebben voor mensen met een verhoogd risico op hartaanvallen en diabetes. Hier moet nog verder onderzoek naar worden gedaan. Volgens Linden is dit nodig omdat het begrijpen van de werking van deze vegetarische eiwitten ons kan helpen bij het voorkomen en genezen van hart- en vaatziekten in toekomst.

In een recent onderzoek van het RIVM is ook gekeken naar de positieve effecten van een groenterijk dieet op de algemenen gezondheid. Hieruit is naar voren gekomen dat een dergelijk voedingspatroon de kans  op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten en diabetes met ongeveer 15 tot 20 procent verlaagd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*