Plantaardig dieet volgen? Dit is hoe je lichaam erop reageert…
We weten het inmiddels allemaal, als we het milieu minder willen belasten moeten we dierlijke voedingsproducten zoveel mogelijk elimineren en daarvoor in de plaats plantaardig gaan eten.
Maar wat doet een volwaardig plantaardig dieet nu eigenlijk voor ons lichaam?
Het antwoord op deze vraag is helder; Het maakt niet uit of je voor het milieu een plantaardig dieet gaat volgen of voor je gezondheid. Een volwaardig plantaardig dieet levert een groot en positief op voor je gezondheid.
Als we honderden tot duizenden jaren terug gaan in de tijd, dan zien we dat de mensen leefden van een volwaardig dieet met weinig vezels en vet.
Deze bevolkingsgroepen haalden hun calorieën uit de volgende voedingsgroepen.
- Noten
- Zaden
- Peulvruchten
- Groente
- Fruit
- Volle granen
Ziektes zoals kanker, diabetes, multiple sclerose, reuma en hart- en vaatziekten bestonden nog niet.
Deze ziektes begonnen zich echter pas te ontwikkelen bij de bevolkingsgroepen die welvarender werden, en daarmee meer vlees en zuivel gingen eten.
Uiteindelijk zijn de slechte eetgewoontes van deze bevolkingsgroepen, geëvolueerd tot het Westerse dieet zoals wij dat nu kennen.
Ons Westerse dieet bestaat uit bewerkte voeding met veel geraffineerde suikers, dierlijke eiwitten en verzadigde vetten.
Bovendien bevat ons Westerse dieet veel te weinig vezels(!!)
Dus wat nu, als we weer teruggrijpen op een volwaardig plantaardig dieet?
Wereldwijd zien we resultaten van mensen die zichzelf 100% genezen van gezondheidsklachten als diabetes type 2, depressies of bijvoorbeeld ADHD.
Ze verlossen zichzelf niet alleen van de klachten maar natuurlijk ook van hun (ongezonde) medicatie.
(dubbele winst dus)
Tijd dus om nader te bekijken wat een plantaardig dieet met ons zou doen.?
Je zal lichaamsvet verliezen
Plantaardige voeding verteert snel en bevat waardevolle voedingsstoffen. Je zult minder vetten en calorieën binnenkrijgen waardoor je lichaamsvet zult gaan verliezen..
Bovendien eet je in een plantaardig dieet geen vlees en dat alleen al zorgt ervoor dat je in vier weken gemiddeld 3,4 kilo lichaamsgewicht gaat verliezen. Zelf als je voor de rest gewoon alles blijft eten (!!)
Dit komt doordat een plantaardig dieet gewoonweg meer vezels en minder vet bevat.
Het helpt je aan een lagere bloeddruk
Plantaardige voeding bevat weinig natrium en veel kalium wat bloeddrukverlagend werkt en zoals ik al eerder aangaf, een volwaardig plantaardig dieet bevat weinig vet bevat en veel vezels en daardoor verliezen mensen er lichaamsgewicht mee.
Gewichtsverlies heeft uiteraard weer een gunstig effect op de bloeddruk.
Je hebt minder kans op ontstekingen in je lichaam
Een plantaardig dieet helpt je om ontstekingen en artritis symptomen (sterk) te verminderen.
Wanneer je vlees eten elimineert uit je voedingspatroon, verminder je namelijk de inname van teveel omega-6 vetzuren (vooral linolzuur) en arachidonzuur.
Deze dragen bij aan het veroorzaken of verergeren van ontstekingen.
Veel loopt aanzienlijk minder risico op diabetes type II
Gemiddeld weegt iemand die structureel geen vlees eet gemiddeld 13 kilo lichter dan iemand die wel vlees eet.
Overgewicht is een van de grootste risicofactoren van diabetes type II, alleen daarom al komt diabetes type II een stuk minder voor bij mensen die geen plantaardig eten.
Minder risico op kanker
Het Europese kankerinstituut EPIC deed in 2012 zeer uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen eetpatronen en kanker.
De belangrijkste uitkomst van dit onderzoek was dat vegetariërs (dus ook mensen die volwaardig plantaardig eten), aantoonbaar minder vaak de diagnose kanker krijgen.
Inmiddels wordt er ook steeds vaker aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen kankercellen en dierlijke proteïnen.
Dit komt omdat kankercellen zich in je lichaam voeden aan dierlijke proteïnen, deze worden daardoor dus (meer) geactiveerd als je vlees en zuivel eet.
Compleet anders dan wanneer je dus een volwaardig plantaardig dieet volgt!
Want dan krijg je dus structureel de essentiële voedingsstoffen zoals vezels en antioxidanten binnen.
Gezonder oud worden
De uitkomst van een grootschalige studie, uitgevoerd over een periode van 35 jaar en gepubliceerd als vervolg op de Harvard Nurses Health Study luidde als volgt:
“Vegetariërs leven gemiddeld 8 jaar langer t.o.v. vleeseters”
Met deze uitkomst kunnen we dus wel stellen dat een volwaardig plantaardig dieet ons niet alleen gezonder worden maar ook nog eens ouder…
Wil jij na het lezen van dit artikel meer weten over het volgen van een volwaardig plantaardig dieet.
Lees dan ook eens het persoonlijke verhaal van Kees Kroos. Kees is de auteur van het Eet Meer Plantaardig en van die artikel en in slechts 5 maanden tijd wist hij zijn gezondheid naar een voor hemzelf ongekend niveau te laten stijgen. Bekijk hier het product van EetMeerPlantaardig