Koolhydraatarm of vetarm?


We zijn opgegroeid met het idee dat we vetten moeten vermijden als we willen afvallen. Het klinkt dan ook logisch; als je lichaamsvet wilt verliezen dan zal je geen vet meer moeten eten. Desondanks zijn de laatste jaren de koolhydraatarme diëten het type diëten die door de meeste mensen gevolgd worden. Indien koolhydraatarme dieten niet zouden werken dan zou niemand ze meer volgen. Maar hoe kan dat dan, dat je afvalt door koolhydraatarm te eten? En werkt koolhydraatarm beter dan vetarm? Op al deze vragen zullen we in dit artikel ingaan.

Hoe ziet het koolhydraatarme dieet eruit?

Zoals de naam al doet vermoeden eet je bij een koolhydraatarm dieet weinig koolhydraten. De calorieën die je misloopt door het schrapen van de koolhydraten worden vervangen door calorieën van met name vetzuren en in mindere mate extra eiwitten.

Hoe werkt het koolhydraatarme dieet?

Van de drie macronutriënten vervullen koolhydraten een bijzondere rol. Na het eten van koolhydraten worden ze afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten: glucose. Deze glucose wordt via de dunne darm afgegeven aan de bloedbaan. Het lichaam maakt insuline aan zodat de cellen deze glucose uit het bloed kunnen opnemen. Deze glucose is de voorkeursbrandstof van ons lichaam. Ze voorzien onze spieren en hersenen van energie. Pas als we geen energie uit glucose kunnen halen gaat het lichaam over op het verbranden van vetten en eiwitten. Met een koolhydraatarme dieet zorgen we ervoor dat het lichaam onvoldoende energie uit glucose kan betrekken. Op deze manier wordt het gedwongen om vetten te gaan verbranden.

Het lichaam heeft moeite om vet te verbranden. Het zal echt moeten omschakelen van het verbranden van glucose naar het verbranden van vetten. Met een koolhydraatarm dieet dwingen we het lichaam in de vetverbrandingsstand. In deze toestand is het lichaam een efficiënte vetverbrandingsmachine, precies wat we willen om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Het zal in de praktijk ongeveer 1 tot 2 weken duren voordat je lichaam is omgeschakeld naar vetverbranding. In deze periode is het normaal dat je je wat energieloos en slapjes voelt. Zodra je lichaam is omgeschakeld naar het verbranden van vet zal je direct merken dat je jezelf eigenlijk veel energieker voelt dan anders.

Koolhydraatarm beter dan vetarm?

De grote vraag is natuurlijk of je betere resultaten behaald met een koolhydraatarm dieet of met een vetarm dieet. Iedereen wil uiteraard een dieet volgen die zo min mogelijk moeite kost en waarmee je zo snel mogelijk de overtollige kilo’s kan verliezen.

Nu kunnen we afgaan op de ervaring van mensen die deze diëten hebben gevolgd. Deze ervaringen kunnen echter een verkeerd beeld geven. Mensen kunnen hebben gesmokkeld of bijvoorbeeld te veel koolhydraten hebben gegeten waardoor het lichaam niet goed in de vetverbrandingsstand kwam. Beter is om af te gaan wat de wetenschap er over te zeggen heeft. En gelukkig zijn er een aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan waarbij deze dieetvormen met elkaar vergeleken zijn. Het voordeel van deze onderzoeken is dat de deelnemers goed begeleid zijn in wat men wel en niet mocht eten en dat de metingen in een gecontroleerde omgeving gedaan zijn.

Uit een drietal onderzoeken (deze, deze en deze) kwam keer op keer het koolhydraatarme dieet als beste uit de bus. De deelnemers die het koolhydraatarme dieet volgde verloren de meeste kilo’s. En niet alleen dat, deze deelnemers vonden het ook het makkelijkst om het dieet vol te houden. En dat is van grote waarde want het is de belangrijkste factor voor succes op de langere termijn.

Het koolhydraatarme dieet is makkelijk vol te houden omdat men bij deze dieetvorm het minst last van een hongergevoel heeft. Het zijn namelijk koolhydraten die ons trek / een honger gevoel bezorgen. Koolhydraten hebben een hoge dooreetfactor. Zo zal je na het eten van een snoepje of een koekje het liefst nog een snoepje of koekje nemen. Bij een koolhydraatarm dieet heb je dit effect veel minder, simpelweg omdat er veel minder koolhydraten gegeten mogen worden. En daar staat nog iets belangrijks tegenover; de koolhydraten worden bij het koolhydraatarme dieet vervangen voor vetten en eiwitten. Deze macronutriënten zorgen op een natuurlijke manier voor een gevoel van verzadiging. Als je genoeg vetten binnen hebt dan stop je vanzelf met eten, daar hoef je niet eens calorieën voor te tellen. Dit in tegenstelling tot koolhydraatrijke voeding, hiermee treed veel minder snel verzadiging op en zal men juist geneigd zijn meer te willen eten.

Het koolhydraatarme dieet in praktijk

Het is bij een koolhydraatarm dieet wel nodig dat er nog wel koolhydraten worden gegeten. Wat met name belangrijk is, is vezelrijke voeding. Deze vezels hebben we nodig om de darmen gezond te houden en constipatie te voorkomen. Dankzij de vezelrijke voeding kunnen afvalstoffen het lichaam verlaten. We hebben ook koolhydraatrijke voeding nodig omdat deze belangrijke vitamines en mineralen bevatten. Denk hierbij aan groenten, fruit en granen.

Fruit is erg rijk aan fruitsuikers en daarmee aan koolhydraten. Er is daarom niet veel plaats voor fruit in een koolhydraatarm dieet. Afhankelijk van hoe streng het koolhydraatarme dieet is wat je volgt eet je weinig of zelfs helemaal geen fruit.

Groenten zijn daarin tegen ideaal; deze bevatten slechts weinig koolhydraten maar wel veel vezels, vitaminen en mineralen. Er is daarom volop ruimte voor groenten in het koolhydraatarme dieet. Een voordeel van groenten is dat deze tevens zorgen dat de maag gevuld raakt en ze zorgen zo voor een gevoel van verzadiging.

Granen zijn een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen. Nadeel is dat ze erg rijk zijn aan koolhydraten. Er kunnen dan ook niet veel granen gegeten worden binnen het koolhydraatarme dieet. Het is daarbij belangrijk dat er voor granen gekozen wordt die langzaam worden omgezet in glucose zodat er geen piek in de bloedglucose kan ontstaan en het lichaam in de staat van vetverbranding kan blijven. Om dit te bereiken zal gekozen moeten worden voor volkoren granen zoals havermout.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *