Home » Gezondheid » Light Frisdank gelinkt aan hoger risico op beroerte

Light Frisdank gelinkt aan hoger risico op beroerte

Voor veel mensen die een dieet volgen, is light frisdrank één van de manieren om toch zonder schuldgevoel van een lekker drankje te genieten.

Een recente studie volgde  81.714 postmenopauzale vrouwen (Dat wil zeggen tussen 50 en 79 jaar oud) 12 jaar lang. In dit onderzoek werd gekeken naar het verband tussen het drinken van light frisdrank en de kans op een beroerte. Voor het onderzoek beantwoordden de vrouwen vragen over hoeveel light frisdrank (of vruchtendranken met kunstmatige zoetstoffen) die ze binnen 3 maanden consumeerden.

In vergelijking met vrouwen die minder dan één keer per week of nooit light frisdrank drinken, vonden de onderzoekers dat bij het drinken van 2 of meer glazen light frisdrank (1 glas frisdrank was in het onderzoek 355ml) men een 23% verhoogd risico op een algemene beroerte had. Tevens was er een 31% verhoogd risico op een beroerte als gevolg van bloedstolling in de hersenen. Bovendien was hun risico op hartaandoeningen verhoogd met 29% en bedroeg hun vroege sterftecijfer 16%. Binnen de onderzochte populatie bleken zwaarlijvige vrouwen die 2 of meer glazen per dag dronken een dubbele kans op beroerte hadden.

De onderzoekers hielden in het onderzoek rekening met andere risicofactoren voor een beroerte zoals leeftijd, hoge bloeddruk en roken.

Volgens Yasmin Mossavar-Rahmani, hoofdauteur van de studie en een universitair hoofddocent aan het Albert Einstein College of Medicine in New York maakt het onderzoek duidelijk dat er risico’s aan het drinken van light frisdranken zitten. “Ons onderzoek en andere studies hebben aangetoond dat kunstmatig gezoete frisdrank mogelijk niet onschadelijk zijn en hoge consumptie gaat gepaard met een hoger risico op beroerte en hartaandoeningen.

Kanttekeningen

Hoewel de uitkomst van het onderzoek een link lijkt te hebben met het consumeren van light frisdranken, verklaart het niet hoe kunstmatige zoetstoffen het lichaam kunnen beïnvloeden. Tevens is het belangrijk om op te merken dat de onderzoekers geen vragen hebben gesteld over welk merken light-frisdrank werden geconsumeerd.

We weten niet precies welke soorten kunstmatig gezoete dranken ze consumeerden, dus we weten niet welke kunstmatige zoetstoffen schadelijk kunnen zijn en welke onschadelijk kunnen zijn.“, Aldus Mossavar-Rahmani. “We moeten meer onderzoek doen naar de reden waarom we deze verbanden zien. Wat zijn de wetenschappelijke mechanismen? Is er iets met de kunstmatige zoetstoffen die bijvoorbeeld de darmbacteriën aantasten en tot gezondheidsproblemen leiden? “

Mijn Conclusie

Dit onderzoek lijkt mij een van de vele studies die aangeven dat kunstmatige zoetstoffen o.a in frisdrank niet perse 100% onschadelijk zijn . Het alternatief, suiker, is ook al vaker als problematisch aangemerkt. Ook voor light frisdrank lijkt de slogan “geniet maar drink met mate” van toepassing.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*