Home » Afvallen » Waarom mannen makkelijk afvallen

Waarom mannen makkelijk afvallen

Qua afvallen is er geen genetische gelijkwaardigheid. Als het om echt afvallen gaat is de man in het voordeel, de sleutel tot dit succes: spieren. Maar als we dan op dat vlak in het nadeel zijn, hoe kunnen we hier van leren en er ons voordeel mee doen?

Mannen hebben over het algemeen meer spieren dan vrouwen en omdat spieren in rust meer calorieën verbranden is de stofwisseling van een man gemiddeld 5 tot 10% sneller. Helaas stoppen de voordelen voor de mannen daar nog niet. Spieren zijn ook grote opslag plekken voor glucose (bloedsuiker). Spieren gebruiken glucose als brandstof en zorgen er daardoor voor dat de bloedsuikerspiegel op een normaal niveau blijft. Hierdoor hoeft het mannelijk lichaam minder insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Veel insuline zorgt ervoor dat het lichaam meer vet gaat opslaan.

Volgens Allan Bolton, een bewegingspsycholoog, is het daarom voor vrouwen beter om tijdens het afvallen niet alleen maar te kijken naar de hoeveelheid kilo’s op de weegschaal maar meer naar de spieropbouw van het hele lichaam. Spieren wegen meer dat vet maar zijn per kilo kleiner. Zo past een kilo spieren in ongeveer in een groentepot en een kilo vet in een wijnfles. Het is daarom belangrijk om te proberen meer spiermassa te creëren of in ieder geval de bestaande spiermassa in te behouden.

Gelukkig is het niet allemaal koek en ei voor mannen; Ook voor hen is het belangrijk om hun spiermassa op pijl te houden. Als mannen vanaf 30 jaar en ouder niet meer in beweging zijn, verliezen ze gemiddeld 200 gram spieren per jaar. Jaarlijks wordt hun metabolisme dus trager waardoor de kans op overgewicht jaarlijks toeneemt.

Spiermassa ontwikkelen

Een van de beste manieren om meer spiermassa te krijgen is door het doen van specifieke oefeningen die het hoogste rendement halen. Ik heb hele goede ervaringen met de Kettlebell workout, die ik gewoon thuis om de zolder kan doen. Mocht jij hier nog niet aan willen beginnen dan is het al een goed begin om in het dagelijks leven proberen meer te bewegen. Simpele dingen als vaker de trap te nemen,dingen te tillen en gewoon meer stappen zetten, helpen al bij het behouden van de spiermassa. Onderzoek van de University of Newcastle’s Priority Research Centre in Physical Activity and Nutrition heeft touwens wel aangetoond dat vrouwen na het doen van oefeningen sneller (lekkere) trek krijgen dan mannen. Dit heeft volgens Professor Philip Morgan vooral te maken met hormonen en niet, zoals veel vrouwen vaak denken, alleen met wilskracht. Let hier dus op als je extra gaat bewegen.

Waar we wel in het voordeel zijn

Waar vrouwen wel in het voordeel zijn, is in het realiseren dat er sprake is van overgewicht en dat we hier iets aan moeten doen. Mannen daar en tegen hebben vaak overgewicht maar zien dit niet als een probleem en zijn zich ook niet erg bewust van de gezondheidsrisico’s dat dit met zich meebrengt op de langere termijn. Vaak zullen mannen afwijzend staan tegenover afvallen omdat ze dat een vrouwending vinden. Psychologisch hebben we hier dus al een voorsprong. Genetisch zijn we dan wel niet voorzien van dezelfde voordelen, als we ons ook realiseren dat het op peil houden of zelf laten groeien van de spiermassa ook goed te doen is, staat je een slankere toekomst voor de boeg.

 

PS: Bekijk hier de Kettlebell Workout die ik beschreef (en gebruik)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*