Het Zermati Dieet


Het Zermati dieet is ontwikkeld door de Franse voedingsdeskundige dr Zermati.

In 1998 en 2004 publiceerde hij twee boeken waarvan “Afslanken zonder opnieuw dikker te worden, is dat mogelijk?” de bekendste is. Hoewel Zermati zijn methode nooit een dieet heeft genoemd, wordt het toch aangeduid als het Zermati dieet.

De basis van het Zermati dieet is dat we allemaal een morfologisch gewicht hebben. Dit gewicht moeten we leren te accepteren waardoor we er onze voeding op kunnen afstemmen. De eerste stap van het dieet is om 10 dagen lang alles te noteren wat met ons eten te maken heeft zoals; wat je at, hoe je het at, waar je het at, welk gevoel je had bij het eten (honger, verwennen, frustratie etc). Als dit beeld na 10 dagen in kaart is gebracht, wordt er alleen nog gegeten als je echt honger hebt, dus niet als je alleen trek hebt.
Tijdens het eten mag er geen enkele afleiding zijn, de concentratie moet op het voedsel zijn, niet op bijvoorbeeld de TV. Doordat je je op het eten concentreert, ga je langzamer eten, beter kauwen en zit je sneller vol. Het eten stopt op het moment dat je geen honger meer hebt, ongeacht of het voedsel op is.

Het aanleren van de Zermati dieet eetgewoonte neemt enige tijd in beslag maar als deze eetgewoonte onder de knie is, kan het dieet uitgebreid worden met zaken die in andere dieeten taboe zijn zoals gebak of snacks. Doordat je je concentreert op deze “dikmakers” zal je er niet teveel van eten omdat je stopt als je geen honger meer hebt.

Het Zermati dieet helpt je kilo’s afvallen, de hoeveelheid kilo’s verschilt en het tempo waarin ook. Dit is onder andere afhankelijk van hoeveel je nu afwijkt van je morfologisch gewicht.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *